Lekarze stomatolodzy dość często spotykają się z problemem jakim jest próchnica. Inaczej nazwać ją możemy demineralizacją zęba. W niedalekiej przyszłości prowadzi to do rozpadu struktury zęba. Bakterie streptokoki powodują próchnicę poprzez wytwarzanie kwasów. Powstaje zatem kwaśne środowisko i to właśnie ono powoduję próchnicę. Przyczyn próchnicy jest kilka, a jedną z nich jest dieta próchnicotwórcza (dostarczająca cukry).
Objawy próchnicy to ubytki w zębach, ból zęba, wrażliwość naszych zębów na ciepłe czy zimne napoje, a także słodkie czy kwaśne smaki. Im szybciej zajmiemy się leczeniem tym lepiej dla naszych zębów i portfeli. Im głębsza próchnica tym dłuższe leczenie. Aby zapobiec próchnicy powinniśmy korzystać głównie z pomocy lekarza stomatologa. Choć od nie tak dawna możemy korzystać z gum do żucia bez cukru, które również pomagają nam pokonać te problemy. Poprzez żucie wydzielmy więcej śliny, a ta oczyszcza nasze zęby. Bardzo ważne jest, aby gumy nie żuć dłużej niż dziesięć minut.